Január 9-10-ig

2017.01.08

Január 9-én és 10-én a Hold az Ikrekben tartózkodik, és még mindig növő stádiumban van. 10-én Földközel állapotba kerül, a szabálytalan ellipszis pályályán keringő Hold a legközelebb lesz a Födhöz. 

Az Ikrek a tüdőre, légcsőre, légzésre, a karra és a kézre hatA jógában a légzőgyakorlatok - szanszkrit nyelven: pránajámák (prána= életenergia, pránajáma= életenergia irányítása) - különleges jelentőségűek, mert a jóga rendszerében alap feltétel a helyes légzéstechnika elsajátítása,ill. rengeteg kedvező hatás a testben és szellemben e gyakorlatok révén valósul meg. Elsődlegesen az elme összpontosításának eszköze. A csapongó, szétszort elme szétszórja a testben áramló energiákat, az összeszedett elme harmonizálja a prána áramlását. Ezen túl javítja a keringést, az emésztést, fokozza a méregtelenítést, növeli a vitalitást, idegrendszert egyensúlyoz, erősíti az immunrendszert. A helyes légzéstechnika megtanulása nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A sokféle légzőgyakorlat helyes gyakorlásán keresztül felfedezhetjük a teljességet, a lehetőséget amit a testünk felajánl. Előrehaladhatunk annak a kérdésnek a megválaszolásában, hogy kik vagyunk és mi a valódi természetünk. Elmondható azonban, sajnos, hogy az emberek többsége a levegővétel helytelen módjaihoz szokott hozzá, így nagyon fontos a helyes légzés megtanulása! A helyes légzés négy fázisra osztható: belégzés, belégzés utáni légzésszünet - lélegzet-visszatartás, kilégzés és kilégzés utáni szünet. A kilégzés és a belégzés lehetőleg minél hosszabb és egyenletesebb legyen, de erőltetni semmit sem szabad! Az egészséges légzés helyreállításának egyik segítője a teljes jógalégzés. A teljes jógalégzés három fázisból áll: hasi légzés, középlégzés (mellkasi légzés) és felsőlégzés (kulccsonti légzés), amit a jóga órák alkalmával szorgosan gyakorolunk is. A hagyományos kínai orvoslás szerint reggel 3-5 óra között csúcsosodik ki a tüdő tevékenysége. Ha valaki ebben az időben rendszeresen, magától felébred, érdemes megnézetnie, hogy tüdeje rendben van-e. 


A Védikus Asztrológia szerint 9-én gyors nap lesz, ez a nap a hírtelen, gyors, nagy energiájú feladatok elvégzését segíti. 10-én éles-lágy nap keveredik, ezen nap a kellemetlen dolgok elintését segíti, olyanokét, amikhez eleinte nem fűlik a fogunk, kellemetlen, nehézkes, de aztán sikeresen túl leszünk rajtuk. Sziddha jóga és Siva nap is lesz a kedd, Sziddha napon kb. minden sikerül, mert egy jó energiájú napról van szó. Siva napján pedig az este, pontosabban a naplementekor végzett lelki gykorlatoknak van különösen erős hatásuk ránk. 

A Hold állással szinkronban, ezen a két napon igencsak dolgosak lehetünk, pl. végre leszedhetjük az elszáradt karácsonyfát, ha eddig halogattuk. ;) Készíthetünk a helyére valami szép farsangi vagy téli díszítést. Én tavaszváró sarkot csináltam a fa helyére. :D A fa és textil madárkákat a Zab- Hegyezőben szereztem be: https://www.facebook.com/Zab-Hegyez%C5%91-717017095007545/?fref=ts

Napi egészségmegörző tippek: a karfiol, a káposzta, a brokkoli, a karalábé és a rukkola napi fogyasztásával könnyedén támogathatod a tüdődet. Jó tüdőerősítő hírében áll a fekete retek is, még a köhögés enyhítésében is segíthet és más légúti bajokra is gyógyír. Reszeld le és fogyaszd mézzel összekeverve naponta! Hétfő a fehér színű ételeknek kedvez, lédúsan készítsd el. Pl. karfiol leves. Kedden jöhetnek a pirosas, élénk színű ételek, fűszerek. Pl. egy jó kis "hamis húsos" káposzta, paprikásan. Ha mozgásra és pránajámára vágynál, akkor hétfőn a Stúdióban 9:00-10:30-ig női jóga, 19:00-20:00-ig hatha jóga, kedden: 17:30-19:00-ig kismama jóga, 19:15-20:15-ig hatha jóga lesz. 

Boldog Mindennapokat Mindenkinek: Forró Barbi okleveles jógaoktató