Január 11-12-ig

2017.01.10

A Hold a Rákban tartózkodik és ezek az utolsó napok, hogy növekszik mert csütörtökön telihold lesz. 

A Rák a gyomorra, nyombélre, mellkasra és az emésztésre hat, így ezekben a napokban jót tesz az egészségnek, ha csökkented a zsíros, csípős ételek, a pékáruk és az édesség fogyasztását. 

A Védikus Asztrológia alapján a szerda egy agresszív nap lesz, ekkor a durva, kedvezőtlen dolgok elindítása támogatott. Táplálkozás szempontjából a zöld színű ételek, levesek ajánlottak, nagy odafigyeléssel elkészítve. Csütörtökön, egy kedvezően gyors nap vár Ránk, a hírtelen, nagy energiát igénylő dolgok ellátását segítik, és sziddha jóga nap, vagyis bármibe kezdünk sikerülni fog. Holdtölte, telihold is lesz. A Földön a Hold és a Nap vonzereje is hat Ránk, és teliholdkor a Hold pontosan a Nappal áll szemben. Ezeknek az ellentétes erőknek hatására sokunknál jelentkezik a teliholdkor érzett nyugtalanság, álmatlanság, fejfájás. A telihold egyébként a beteljesülést, teljességet és a kreativitást jelképezi. Teliholdkor böjtöljünk az egészségünk érdekében! A teliholdkor gyűjtött gyógynövények hatása a legerősebb, bár most januárban nem nagyon van mit gyűjteni. :) Népi megfigyelések alapján ez a két nap kedvez a nagymosás elvégzésére és a szobanövények locsolására is.

Napi egészségmegörző tippek: igyál sokat, és igyál meg minden nap egy csésze kamillateát. A kamillatea számtalan betegségre jó, jótékony hatása megmutatkozik ha emésztőszervi problémánk akad, nagyon jó görcsoldó és gyulladáscsökkentő. Megszünteti a puffadást, és enyhíti a székrekedést. Ezen kívül alkalmazhatjuk fejbőrre, pattanásra, bőrpanaszokra, megfázásra, torokgyulladásra, és fáradt kipirosodott szemre, hatással bír a cukorbetegek vércukorszintjére is. A kamillateát csecsemőknek és kisgyermekeknek is adhatjuk, gyorsan enyhíti a gyomorfájást, így megnyugtatja a síró kisbabát. Nők esetében a menstruációs fájdalmakat is csökkentheti. Külső borogatásként pedig gyulladás, sebek, napégés, bőrpír, és torokgyulladás ellen is kiváló. Felforralt, 2 dl vízhez egy kávéskanál kamillavirágzatot adj, lefedve álljon 4-5 percig, tovább ne áztasd. Langyosan fogyaszd el. A jógában elsődleges szempont, hogy az ászanákat, a fizikai gyakorlatokat a légzésünkre fókuszálva végezzük. Ha a gyakorlatokat mély légzéssel végezzük, akkor ez pozitívan hat az idegrendszerünkre, amely megnyugszik és visszahat az emésztésünkre. A mély légzéssel a rekeszizom folyamatos és tudatos, intenzív le-föl mozgása egy ritmikus masszázst ad a hasüregi szerveknek, fokozza a belek és a gyomor vérellátását és elősegíti a perisztaltikát. Emellett vannak olyan specifikus gyakorlatok is, amelyek az emésztőrendszert veszik a célba. Ilyen például a szélhajtó póz, reggel gyakorolva kiválóan alkalmas a perisztaltika beindítására. A Szupta pavanamuktászana (szeleket felszabadító, vagy szélhajtó póz) az egyik legjobb emésztést javító ászana. Átmasszírozza a belső szerveket, beleket, gyomrot, májat, hasnyálmirigyet, serkenti a bélműködést és az emésztést. Eltávolítja a felesleges gázokat a belekből, nem véletlenül szeleket felszabadító póz a neve. :) Helyezkedj el hanyattfekvésben, nyújtsd ki a lábakat a magasba,majd hajlítsd be a térdeket. A jobb lábadat húzd a hasad fölé, húzd a combodat a hasadra, a kezekkel karold át. A bal lábadat nyújtsd ki a talajon. A kezekkel kezd el finoman húzni a behajlított lábad a hasad irányába. A keresztcsontodat tartsd lent a földön. Emeld a fejed és próbáld közelíteni a térdedhez. Tartsd ki a jógapózt néhány légzésig, igyekezz hosszan, mélyen lélegezni és figyeld, ahogy a légzésed átmasszírozza a belső szerveidet. Végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is. Végül mindkét lábadat húzd a hasad fölé, a keresztcsontod továbbra is tartsd lent a talajon. Emeld meg a fejed és próbálj az arcoddal közelebb kerülni a térdedhez, mintha össze akarnád érinteni őket. :) Ezt a gyakorlatot hasfájós babádnál is alkalmazhatod, meglátod milyen boldog lesz tőle! :)Ha jönnél szélhajtó pózt gyakorolni, akkor várunk szerezettel szerda reggel: 8:30-9:30-ig, 18:15-19:15-ig hatha jógával, csütörtökön 17:00-18:00-ig hatha/női/pilátesz mix órával, 18:00-18:30-ig pedig relaxáció, meditáció lesz.

Boldog Mindennapokat Mindenkinek: Forró Barbi okleveles jógaoktató